Effect of Feed Supplementation on Growth and Productivity in Fish and Ruminants

Authors

  • Dhifa Umairoh Putri Universitas Negeri Medan
  • Dinda Alithia Ningrum Universitas Negeri Medan
  • Dinda Syahfitri Universitas Negeri Medan
  • Medisca Panjaitan Universitas Negeri Medan
  • Putri Naomi Siregar Universitas Negeri Medan
  • Wiwin Monalisa Nababan Universitas Negeri Medan

DOI:

https://doi.org/10.29303/jitpi.v11i1.218

Keywords:

Fish, Digestive System, Productivity, Ruminants

Abstract

The digestive system in animals plays a crucial role in nutrient utilization, supporting growth, productivity, and overall health. This study explores the effects of feed supplementation on fish and ruminants through a literature review, highlighting its impact on growth, survival, and productivity. Supplements such as inulin, turmeric, and Multi-Nutrient Sauce (MNS) have demonstrated their ability to improve feed efficiency, enhance gut health, and support organism development. In fish, inulin improves feed efficiency, promotes the growth of beneficial lactic acid bacteria and enhances overall growth, while turmeric improves survival rates, although its effect on growth is minimal. For ruminants, MNS supplementation optimizes digestion, metabolism, immunity, and productivity, contributing to increased weight gain and milk production. These findings highlight the potential of carefully tailored feed supplementation to enhance productivity and sustainability in aquaculture and livestock systems.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adiwimarta, K. I. S. (2021). Nutrisi Ruminansia: Kepentingan Energi dan Protein. Ugm Press.

Amalyadi, R. (2024). Sikap Petani terhadap Strategi Penumbuhan Kelembagaan Ekonomi Petani di Kecamatan Junrejo Kota Batu Provinsi Jawa Timur. Prosiding Seminar Nasional Pembangunan Dan Pendidikan Vokasi Pertanian, 5(1), 92–100.

Angkasa, I. S. (2017). Ramuan Pakan Ternak. Penebar Swadaya Grup.

Armayanti, A. K., Luthfi, N., Nuraliah, S., Khaeruddin, K., Prima, A., Suryani, H. F., Wati, N. E., Ibrahim, I., Indah, A. S., dan Ali, N. (2024). Nutrisi Ternak Dasar: Dinamika Teori dan Perkembangannya. PT. Sonpedia Publishing Indonesia.

Chuzaemi, I. S., IPU, A. E., Mashudi, I. S. D. I., Ndaru, P. H., dan MP, S. P. (2020). Ilmu Gizi Ruminansia. Media Nusa Creative (MNC Publishing).

Dawood, M. A. O., Koshio, S., and Esteban, M. Á. (2018). Beneficial Roles of Feed Additives As Immunostimulants in Aquaculture: A Review. Reviews in Aquaculture, 10(4), 950–974.

Devani, V. (2015). Optimasi Kandungan Nutrisi Pakan Ikan Buatan Dengan Menggunakan Multi Objective (Goal) Programming Model. SITEKIN: Jurnal Sains, Teknologi Dan Industri, 12(2), 255–261.

Festy, P. (2018). Buku Ajar Gizi dan Diet. UM Surabaya Publishing.

Fitriyani, F., Erwanto, E., Liman, L., dan Muhtarudin, M. (2024). Inkorporasi Produk Suplement Multi Nutrien Saos Ke Dalam Konsentrat Sapi Potong dan Pengaruhnya Terhadap Konsumsi Bahan Kering, Protein Kasar dan Pertambahan Bobot Tubuh. Jurnal Riset Dan Inovasi Peternakan (Journal of Research and Innovation of Animals), 8(2), 200–209.

Gea, R., Telaumbanua, D. D., Mendrofa, O., Gulo, S. S., Telaumbanua, B. V., Dawolo, J., Laoli, D., dan Zebua, R. D. (2024). Pengaruh Pakan Fermentasi Terhadap Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Ikan Lele (Clarias sp.). Jurnal Perikanan Dan Kelautan, 1(1), 1–7.

Halija, H., Budi, S., dan Zainuddin, H. (2019). Analisis Performa Pertumbuhan Dan Kelangsungan Hidup Ikan Nila Salin (Oreochromis Niloticus) Yang Diberi Suplementasi Temulawak (Curcuma Xanthorriza) Pada Pakan. Journal of Aquaculture and Environment, 1(2), 46–49.

Hamdi Mayulu, S. P. (2023). Sapi Potong dan Manajemen Usaha. PT. RajaGrafindo Persada-Rajawali Pers.

Ikasari, A. T. (2017). Pengaruh Pemberian Probiotik Terhadap Persentase Karkas dan Lemak Karkas Pada Broiler. Skripsi Tidak Diterbitkan. Makassar: Fakultas Sains Dan Teknologi Universitas Islam Negeri Alauddin.

Karolina, S., dan Adhianto, K. (2016). Pengaruh Penggunaan Multi Nutrients Sauce (Mns) Ero II Dalam Ransum Terhadap Pertambahan Bobot Tubuh Sapi Potong. Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu, 4(2).

Krismiyanto, L., Suthama, N., Sukamto, B., dan Azmi, A. A. (2022). Penambahan Inulin dan Lactobacillus Acidophilus Dalam Pakan Menggunakan Sumber Protein Mikropartikel Terhadap Pertumbuhan Tulang Broiler. Livestock and Animal Research, 20(3), 231–242.

Mastuti, D. N. R., Pratiwi, Y. S., Chaniago, R., Rosida, R., Sanjaya, Y. A., Yulistiani, R., Astani, A. D., Priharwanti, A., Meri, M., dan Swasono, M. A. H. (2023). Pengantar Ilmu Gizi: Pemahaman Tentang Nutrisi dan Kesehatan. PT. Sonpedia Publishing Indonesia.

Meishah, N. (2023). Efektivitas Tepung Azolla (Azolla Sp) Terhadap Pertumbuhan dan Kelulushidupan Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Universitas Pendidikan Muhammadiyah Sorong.

Muhsoni, F. F. (2021). Laju Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Ikan Nila (Oreochromis Niloticus) Pada Salinitas yang Berbeda. Juvenil: Jurnal Ilmiah Kelautan Dan Perikanan, 2(3), 166–175.

Mulyani, Y. (2024). Penerapan Bioteknologi Dalam Budidaya Spesies Ikan Penting Secara Komersial. Prosiding Seminar Nasional Sains Dan Teknologi" SainTek", 1(2), 990–995.

Pandiangan, M., Daniela, C., Sihombing, D. R., dan Daeli, W. K. (2023). Komposisi Kandungan Asam Lemak Pada Minyak Ikan Sarden (Sardinella sp.). Jurnal Riset Teknologi Pangan Dan Hasil Pertanian (RETIPA) e-ISSN, 2776, 9089.

Parikesit, A. (2022). Pengaruh Penambahan Fermentasi Suplemen Herbal Pada Pakan Pelet Ikan Terhadap Kadar Glukosa Darah Dan Asam Urat Pada Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Universitas PGRI Semarang.

Patra, A. K., and Saxena, J. (2011). Exploitation of Dietary Tannins to Improve Rumen Metabolism and Ruminant Nutrition. Journal of the Science of Food and Agriculture, 91(1), 24–37.

Poerwoto, H., Suhardiani, R. A., Hidjaz, T., Ashari, M., dan Andriati, R. (2023). Perbaikan Manajemen Pakan untuk Meningkatkan Pertumbuhan Sapi Muda di Kabupaten Lombok Utara. Jurnal Pengabdian Inovasi Masyarakat Indonesia, 2(1), 65–70.

Putri, S. S. F., Irfanuddin, I., dan Murti, K. (2021). Potensi Mikrobiota Usus Dalam Pencegahan Dan Tatalaksana Obesitas. Jambi Medical Journal: Jurnal Kedokteran Dan Kesehatan, 9(3), 276–282.

Rachmawati, N. F., dan Ikan, M. (2020). Pemanfaatan Tepung Daun Talas Terfermentasi Kapang.

Rohchimawati, R., Rachmawati, D., dan Amalia, R. (2022). Pengaruh Metionin Dosis Berbeda Pada Pakan Buatan Terhadap Pertumbuhan dan Kelulushidupan Benih Ikan Lele Sangkuriang (Clarias gariepinus). Sains Akuakultur Tropis: Indonesian Journal of Tropical Aquaculture, 6(2), 193–201.

Rusdiana, S., dan Praharani, L. (2018). Pengembangan Peternakan Rakyat Sapi Potong: Kebijakan Swasembada Daging Sapi Dan Kelayakan Usaha Ternak. Forum Penelitian Agro Ekonomi, 36(2), 97–116.

Sangadji, I. I. (2022). Dasar-Dasar Ilmu Nutrisi Ternak. CV. AZKA PUSTAKA.

Sarungu, Y. T., Ngatin, A., dan Sihombing, R. P. (2020). Fermentasi Jerami Sebagai Pakan Tambahan Ternak Ruminansia. Fluida, 13(1), 24–29.

Siburian, A. L. M., Gunawan, I., dan Djauhari, R. (2020). Rasio Kalsium Fosfor, Glukosa Darah dan Kinerja Pertumbuhan Ikan Betok (Anabas Testudineus) yang Diberi Prebiotik Inulin. Jurnal Ilmu Hewani Tropika (Journal of Tropical Animal Science), 9(1), 1–7.

Sodikin, A., dan Adhianto, K. (2016). Pengaruh Penambahan Multi Nutrient Sauce Pada Ransum Terhadap Pertambahan Bobot Badan Harian Sapi Potong. Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu, 4(3).

Sun, S., Li, B., Wu, M., Deng, Y., Li, J., Xiong, Y., and He, S. (2023). Effect of Dietary Supplemental Vitamin C And Betaine on The Growth Performance, Humoral Immunity, Immune Organ Index, and Antioxidant Status of Broilers Under Heat Stress. Tropical Animal Health and Production, 55(2), 96.

Tuwaidan, N. W. H. (2023). Aditif Pakan Ruminansia. CV. Patra Media Grafindo Bandung.

Wahditiya, A. A., dan SP, M. S. (2024). Dasar-Dasar Pakan Ternak. Teknologi Pengolahan Pakan Ternak: Teori Dan Praktek, 1.

Yanuartono, S. I., Nururrozi, A., Purnamaningsih, H., dan Raharjo, S. (2019). Urea Molasses Multinutrien Blok Sebagai Pakan Tambahan Pada Ternak Ruminansia. Jurnal Veteriner, 20(3), 445–451.

Downloads

Published

25-06-2025

Issue

Section

Articles