Study on The Production of Local Microorganisms (MOL) as a Starter for Cattle Feed Fermentation
DOI:
https://doi.org/10.29303/jitpi.v11i1.224Keywords:
Fermentation, Microbe, MOL, Feed, StarterAbstract
This study aims to determine the impact of various carbohydrate sources on the temperature, liquid volume, color, and pH of local microorganisms (MOL). The research employed a descriptive and quantitative approach, using a completely randomized design (CRD) with three treatments and six replicates. The treatments included potato (P1), stale rice (P2), and cassava (P3). Parameters measured were temperature, liquid volume, color, and pH. Results showed that the type of carbohydrate source significantly affected (P < 0.01) temperature, liquid volume, and pH. The highest temperature was observed in the P3 treatment, followed by P2 and P1. The greatest liquid volume occurred in P3, then P2 and P1. Treatment P1 had the highest pH level, followed by P2 and P3. The color of the fermented liquid remained similar to that of the raw materials. The findings indicated that the P3 treatment, involving cassava, produced optimal fermentation results, characterized by low pH levels, suitable temperatures, stable liquid volumes, and color closely resembling the original ingredients.
Downloads
References
Agustin Saljiani Silni. 2025. Kualitas Nutrisi Kulit Pisang Fermentasi Dengan Bioaktifator Yang Berbeda Sebagai Pakan Unggas. Journal of Innovation Research and Knowledge. Vol.4, No.10.
Ananto, Nuraini, dan Amiluddin Indi. 2015. Pengaruh Pemberian Dedak Padi Fermentasi Terhadap Pertumbuhan Ayam Broiler. Jitro Vol.2.No.1. 62-67.
Fitria Restuti, Novita Hindratiningrum, Muhammad Rayhan. 2023. "pH dan Total Mikroba pada Starter Mikroorganisme Lokal (MOL) Berbasis Limbah untuk Fermentasi Pakan." Jurnal Sains Peternakan. 11 (1) : 15-19.
Gifari, Z. A., Anwar, K., Rosyidi, A., Ali, M., & Amin, M. (2022). Isolasi dan identifikasi bakteri asam laktat penghasil enzim fitase sebagai kandidat probiotik untuk ternak unggas. Syntax Literate: Jurnal Ilmiah Indonesia, 7(6), 2541-0849.
Gifari, Z. A., Andriati, R., Ashari, M., Poerwoto, H., Suhardiani, R. A., Amalyadi, R., Karni, I., Aminurrahman, Septian, I. G. N., Putra, R. A., & Anwar, K. (2025). Peningkatan kapasitas peternak tradisional melalui optimalisasi manajemen kesehatan, pakan, dan pemeliharaan sapi semi-intensif di Desa Teniga, Lombok Utara. Jurnal Pepadu, 6(1), 92.
Hudha Istnaeny, M, Kartika Dewi R, Veiganata Wisnu P, Iva Izatul M. 2020. "Pemanfaatan Limbah Isi Rumen Sapi Sebagai Mikroorganisme." Atmosphere.1 (1) : 30-36.
Imam Shokhirul, Ujang Suryadi, dan Rosa Tri Hertamawati. 2021. Pembuatan Mol Sebagai Starter Fermentasi Pakan Sapi Di Kt Pokmas Harapan, Jember. Seminar Nasional Terapan Riset Inovatif (SENTRINOV) ke-VII. ISAS Publishing. 7(1) :652-656.
Munandar Imam, Rezki Amalyadi, Husni, Ning Ayu Dwitya. 2024. "Substitusi MOL sebagai Biostarter EM4 terhadap Peningkatan Kualitas Nutrisi Pakan Fermentasi Limbah Tongkol dan Tumpi Jagung di Kabupaten Sumbawa." Jurnal Triton. 15(2): 280-286.
Rizky. Yanuar, Roni Yulianto. 2024. Pengaruh Penambahan Mikroorganisme Lokal (MOL) Rumen Sapi Sebagai Starter Terhadap Kualitas Organoleptik dan Nilai pH Limbah Kulit Kopi (Coffe Sp) Fermentasi. Jurnal Peternakan Lingkungan Tropis. 7(2) : 14-23.
Tagumara Christanto Umbu Jama, Maritje Aleonor Hilakore, Daud Amalo. 2020. Pengaruh Lama Fermentasi Dengan Cairan Rumen Kambing Terhadap Perubahan Kualitas putak. Jurnal Peternakan Lahan Kering. Volume 2 No. 3.
Tinangon Carluis, Arrazi Bin Hasan Jan, Merlyn Mourah Karuntu. 2023. Analisis Manajemen Persediaan Pakan Ternak Untuk Ayam Petelur Pada CV. Mulia Jaya. Jurnal Emba. Vol. 11, No. 2.
Yeyen, Akhmad Rizali, Noor Khamidah. 2024. Uji Kualitas Pupuk Organik Cair (POC) dari Mikroorganisme Lokal (MOL) Kulit Nanas. Agroekotek View. Jurnal Tugas Akhir Mahasiswa. 7(2).
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Nurul Aisyah, Muh Irwan, Nurul Purnomo

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.